Planetoïde ter grootte van twee voetbalvelden scheert vannacht langs de aarde

planetoide

Vannacht scheert een flinke ruimtesteen langs de aarde. De steen heeft een diameter van ongeveer 270 meter (oftewel meer dan twee voetbalvelden lang) en passeert de aarde op een afstand die ongeveer negen keer zo groot is als de afstand tussen de aarde en de maan.

De planetoïde draagt de naam 2000 EM26. De planetoïde haast zich vannacht om 3.00 uur Nederlandse tijd met een snelheid van zo’n 12,37 kilometer per seconde langs onze planeet.

Live

Het is mogelijk om de planetoïde rond de tijd waarop deze het dichtst bij onze aarde in de buurt komt, te bekijken. De Slooh Space Camera zorgt voor live-beelden met commentaar van deskundigen.

De scheervlucht van de planetoïde vormt geen gevaar voor onze aarde. Wanneer de afstand tussen onze planeet en de planetoïde vannacht het kleinst is, bedraagt deze nog altijd 8,8 keer de afstand tussen de aarde en de maan.

De planetoïde schiet op een bijzonder moment langs onze planeet. Precies een jaar geleden stonden alle kranten bol van de ruimtestenen, nadat in Rusland een meteoriet neerstortte en planetoïde 2012 DA14 op een zeer kleine, recordbrekende afstand langs de aarde scheerde. 2000 EM26 mag onze planeet dan veilig passeren: planetoïden zoals deze herinneren ons er nog maar eens aan dat ruimtestenen een reëel gevaar zijn en geven ons genoeg reden om planetoïden te blijven bestuderen en zoeken voor ze ons onverwacht weten te vinden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd