Vanmiddag (Nederlandse tijd) scheert een planetoïde langs de aarde. Het brokje steen komt naar astronomische begrippen heel dichtbij.
De planetoïde scheert om 15.30 uur Nederlandse tijd het dichtst langs de aarde op. De afstand tussen onze planeet en de planetoïde is dan ‘slechts 12.000 kilometer. Die afstand is daarmee 32 keer kleiner dan de afstand tussen de aarde en de maan.
Zwaartekracht
De planetoïde komt zo dichtbij de aarde dat de baan ervan door het zwaartekrachtveld van onze planeet wordt aangepast. Astronomen zijn er zeker van dat de planetoïde geen schade zal aanrichten. Het gaat om een heel klein brokje steen van hooguit twintig meter lang. Zelfs als deze in onze atmosfeer terechtkomt, is de kans dat deze het oppervlak van de aarde haalt, klein: waarschijnlijk verbrandt de planetoïde in de atmosfeer.
WIST U DAT…
Zien
De planetoïde werd vier dagen geleden ontdekt en heeft de naam 2011 MD gekregen. Op het moment dat de asteroïde het dichtst bij de aarde komt, bevindt deze zich boven het zuidelijk halfrond, ergens ter hoogte van Antarctica. Astronomen zouden de planetoïde met behulp van een kleine telescoop vanaf het zuidelijk halfrond waar moeten kunnen nemen.
Benieuwd hoe het scheren langs de aarde er vanaf de planetoïde uitziet? Klik dan hier voor enkele mooie animaties.
Bovenstaande afbeelding laat de baan van de asteroïde zien. Afbeelding: NASA.