Planetoïde scheert eerder dan gepland – maar zonder problemen – langs de aarde

Eigenlijk had ruimtesteen 2013 TX68 volgens berekeningen van astronomen gisteren langs de aarde moeten scheren, maar de ruimtesteen koos zijn eigen moment.

Onderzoekers zagen de planetoïde al een tijdje aankomen en voorspelden vorige week – op basis van wat ze op dat moment van de ruimtesteen wisten – dat de afstand tussen de aarde en de ruimtesteen op dinsdag 8 maart het kleinst zou zijn. Op die dag zou de ruimtesteen onze planeet waarschijnlijk op een afstand van zo’n vijf miljoen kilometer passeren. Helemaal zeker over die afstand waren onderzoekers niet; het kon ook zijn dat de planetoïde onze planeet tot zo’n 24.000 kilometer zou naderen. Wat de onderzoekers wel zeker wisten, was dat de planetoïde nu en in de nabije toekomst geen gevaar zou vormen voor onze planeet.

Maandag
Inmiddels is het woensdag 9 maart en weten we iets meer. Het Minor Planet Center laat weten dat de ruimtesteen niet dinsdag, maar maandag al zijn momentje pakte en langs onze planeet scheerde. 2013 TX68 naderde de aarde tot zo’n 4,09 miljoen kilometer.

Omvang
Ook weten we nu iets meer over de omvang van de planetoïde. De ruimtesteen was tussen de 17 en 54 meter groot (wat aardig overeenkomt met schattingen die stelden dat de ruimtesteen een diameter van 30 meter zou hebben).

Steeds vaker kunnen we melding maken van planetoïden die – soms op grote, soms op kleine afstand – langs de aarde scheren. Dat komt doordat wetenschappers momenteel actief op zoek zijn naar deze aardscheerders. Het tijdig ontdekken en in kaart brengen van de baan van ruimtestenen in de buurt van de aarde is belangrijk. Wanneer blijkt dat één van deze ruimtestenen in de toekomst te dicht bij de aarde in de buurt komt, biedt een tijdige ontdekking ons wellicht de gelegenheid om met een plan te komen dat voorkomt dat de planetoïde op aarde inslaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd