Planetoïde die gisteren langs de aarde scheerde, was niet alleen

samen

De flinke planetoïde die gisteren langs onze planeet scheerde, was niet alleen. NASA’s Deep Space Network toont aan dat de planetoïde 2004 BL86 een eigen, klein maantje bezit!

Gisteren scheerde de planetoïde 2004 BL86 op ongeveer 1,2 miljoen kilometer afstand langs de aarde. Een bijzondere scheervlucht. De eerstvolgende keer dat een ons bekende planetoïde van deze omvang zo dicht bij onze aarde in de buurt komt, is pas in 2027.

NASA hield de ogen middels haar Deep Space Network op de planetoïde gericht en komt nu met de eerste beelden van 2004 BL86. Op die beelden is duidelijk te zien dat de planetoïde gezelschap heeft. 2004 BL86 wordt vergezeld door een kleine maan die ongeveer zeventig meter breed is.

Op basis van de beelden kan NASA ook een nauwkeurigere schatting maken van de grootte van de planetoïde zelf. De ruimtesteen heeft een doorsnede van ongeveer 325 meter. Met het oog op die omvang is het niet zo gek dat de planetoïde een maantje blijkt te hebben. Van alle planetoïden die zich nabij de aarde bevinden en 200 meter of groter zijn, wordt 16 procent vergezeld door één of zelfs twee manen.

Bronmateriaal

"Asteroid That Flew Past Earth Today Has Moon" - NASA.gov
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd