Planetoïde 2004 BL86 lijkt heuvelachtig op nieuwe beelden

planetoide

Astronomen hebben prachtige beelden gemaakt van de flinke planetoïde 2004 BL86 die vorige week langs de aarde scheerde. Op de gedetailleerde beelden zien we zelfs enkele structuren op het oppervlak van de ruimtesteen.

Vorige week maandag scheerde de 325 meter grote planetoïde 2004 BL86 op een afstand van zo’n 1,2 miljoen kilometer langs de aarde. Een bijzondere scheervlucht: de eerstvolgende keer dat een planetoïde van deze omvang zo dicht bij onze aarde in de buurt komt, is – zoals het er nu naar uitziet – pas in 2027.

Eerste beelden
Astronomen zaten dan ook op het puntje van hun stoel. Ze wilden deze scheervlucht aangrijpen om een beter beeld te krijgen van deze planetoïde. De eerste beelden van 2004 BL86 druppelden vorige week al binnen. Dankzij deze – tijdens de scheervlucht gemaakte – beelden ontdekten onderzoekers dat 2004 BL86 niet alleen was. De planetoïde werd vergezeld door een maantje.

Meer details
En nu – een week nadat 2004 BL86 langs de aarde scheerde – komt een team van astronomen met nieuwe beelden. Het zijn de meest gedetailleerde beelden die we van de planetoïde hebben. Om de radarbeelden te verkrijgen, werden continu radarsignalen op de planetoïde afgevuurd. Het gereflecteerde signaal werd vervolgens weer opgevangen en gebruikt om een beeld van de planetoïde te vormen.

De beelden die onderzoekers van planetoïde 2004 BL86 maakten. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / NRAO / AUI / NSF.
De beelden die onderzoekers van planetoïde 2004 BL86 maakten. Afbeelding: NASA / JPL-Caltech / NRAO / AUI / NSF.

Op de beelden zien we niet alleen het maantje duidelijk opduiken, maar zijn zelfs details op het oppervlak van 2004 BL86 zichtbaar. “Er zijn heel veel fascinerende kenmerken op deze beelden te zien, waaronder mogelijk bewijs voor verschillende heuvels op verschillende breedtes,” vertelt onderzoeker Lance Benner. Ook is op de beelden goed te zien hoe snel het maantje – ten opzichte van de planetoïde – draait. Bovendien zien we dat 2004 BL86 een vrij rond object is.

Bronmateriaal

"Image Release: High-Def Radar Images of Near-Earth Asteroid" - NRAO.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA / JPL-Caltech / NRAO / AUI / NSF.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd