Wetenschappers hebben een planetair systeem gevonden met twee planeten, die niet in één en hetzelfde vlak bewegen. De banen van de planeten staan schuin op elkaar. “Deze vondst laat zien dat er mogelijk meer gecompliceerde exoplanetaire systemen zijn”, vertelt Barbara McArthur. Zij is wetenschapper aan de universiteit van Texas en leidde dit onderzoek.
Al ruim tien jaar kennen wetenschappers drie Jupiterachtige exoplaneten bij de geelwitte dwergster Upsilon Andromedae op een afstand van 44 lichtjaar van de aarde. De ster is iets jonger, maar wel massiever en helderder dan de zon.
Dankzij de Hubble ruimtetelescoop en andere grote telescopen hebben astronomen een nog beter beeld gekregen van het planetenstelsel. Zo maken de binnenste twee planeten een hoek van dertig graden met elkaar.
“Waarschijnlijk is Upsilon Andromedae op dezelfde manier ontstaan als ons zonnestelsel”, vertelt McArthur. “Normaal vormen planeten in een platte schijf rond de zon, zoals het zonnestelsel. Het systeem Upsilon Andromedae laat zien dat dit niet altijd het geval is.”
Hoe de planeet uit de schijf is gegooid? Er zijn veel verschillende mogelijkheden. Zo heeft de binaire ster – Upsilon Andromedae B – er misschien iets mee te maken. Ook is het mogelijk dat een drastische gebeurtenis in de planetaire schijf voor de plotselinge migratie zorgde.