Planetenjager TESS maakt prachtige beelden van komeet C/2018 N1

Het is de opmaat naar zóveel meer.

Ruimtesonde TESS werd in april gelanceerd en opende eind vorige maand officieel de jacht op planeten rond nabije sterren. Kort daarvoor maakte de planetenjager echter nog enkele mooie beelden van komeet C/2018 N1. En die beelden heeft NASA nu vrijgegeven.

Komeet
De beelden zijn over een periode van zeventien uur gemaakt en laten een komeet zien die eind juni is ontdekt. C/2018 N1 bevond zich op het moment dat de beelden gemaakt werden op zo’n 48 miljoen kilometer afstand van de aarde.

Naast de komeet is in het filmpje nog veel meer interessants te zien. Zo zie je bijvoorbeeld sterren die van helderheid veranderen en tal van planetoïden. En zelfs Mars laat – ondanks dat deze nooit in beeld komt – nog even weten dat hij er is.

Met de beelden toont NASA aan dat TESS in staat is om langdurig naar een groot gebied te turen. En dat zijn belangrijke vereisten als je op jacht wilt gaan naar planeten die rond nabije sterren cirkelen. TESS hoopt die planeten namelijk op te sporen door gedurende twee jaar langdurig naar 200.000 sterren te turen. Tijdelijke, heel kleine, afnames in de helderheid van die sterren kunnen erop wijzen dat er een planeet omheen cirkelt. NASA hoopt dat TESS meer dan 1500 planeten gaat vinden, waaronder 500 planeten die ongeveer net zo groot zijn als de aarde.

Bronmateriaal

"" -

Afbeelding bovenaan dit artikel:

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd