In tegenstelling tot eerdere berichten brengt een mysterieuze kandidaat-planeet in ons eigen zonnestelsel Cassini niet uit balans.
Dat laat NASA weten. Uit onderzoek van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie blijkt dat er sinds Cassini in 2004 bij Saturnus arriveerde geen onverklaarbare afwijkingen in de baan van de ruimtesonde te vinden zijn.
Negende planeet
Recent stelden onderzoekers dat zich in het zonnestelsel waarschijnlijk nog een onontdekte planeet bevind. Deze planeet zou zich ver voorbij de baan van Neptunus bevinden. Een vervolgonderzoek stelde dat deze planeet – die mogelijk een massa heeft die tien keer groter is dan de massa van de aarde – trekt aan Cassini. Kleine afwijkingen in de baan van de ruimtesonde zouden dan ook wijzen op het bestaan van de planeet en gebruikt kunnen worden om de exacte locatie en baan van de planeet te achterhalen.
Geen afwijkingen
Maar NASA veegt die fraaie theorie nu dus van tafel. “Ook al zouden we het geweldig vinden als Cassini kon helpen om een nieuwe planeet in ons zonnestelsel te ontdekken; we zien geen afwijkingen in de baan die we niet met onze huidige modellen kunnen verklaren,” stelt onderzoeker Earl Maize.
Saturnus
“Een onontdekte planeet buiten de baan van Neptunus, tien keer zwaarder dan de aarde, zou de baan van Saturnus en niet die van Cassini beïnvloeden,” vertelt William Folkner, namens NASA. Maar ook daar zijn geen aanwijzingen voor gevonden.
Dat wil echter niet zeggen dat planeet X niet bestaat, zo benadrukt NASA. Het toont alleen aan dat we Saturnus en Cassini waarschijnlijk niet kunnen ‘gebruiken’ om het bestaan van de planeet te bewijzen.