Planeet met drie(!) zonnen ontdekt

Luke Skywalker eat your heart out! Wetenschappers hebben een planeet – een hete Jupiter – ontdekt die maar liefst drie zonnen heeft.

Wereldnieuws was het in 2011: astronomen hadden voor het eerst een planeet met twee zonnen ontdekt. Star Wars-fans wisten: science-fiction werd werkelijkheid! Want in Star Wars wordt het bestaan van dergelijke planeten al jarenlang voorspeld: Luke Skywalker himself woont immers op een planeet – Tatooine – met twee sterren. En nu bleken die planeten ook echt te bestaan.

Drie zonnen
Inmiddels is het 2016 en weten we dat er ook planeten met drie zonnen bestaan. Tot voor kort waren ons slechts enkele van zulke systemen bekend. Maar nu hebben onderzoekers er weer eentje ontdekt, zo meldt het blad The Astronomical Journal.

Nog eentje!
In het blad kondigen astronomen de ontdekking van KELT-4Ab aan: een planeet die deel uitmaakt van een systeem met daarin een dubbelster en een ‘enkele’ ster. De planeet draait om KELT-A en heeft ongeveer drie dagen nodig om een rondje rond die ster te voltooien. Op flinke afstand van KELT A en KELT 4Ab bevindt zich de dubbelster: deze twee sterren hebben 30 jaar nodig om een rondje rond elkaar te voltooien.

Hoe ziet dat eruit?
Eerder kwamen wetenschappers al met mooie artistieke impressies op de proppen die lieten zien hoe het leven op een planeet met twee zonnen er ongeveer uit moest zien. Maar stel dat je op KELT 4Ab zou kunnen staan – wat heel lastig wordt, omdat het een gasplaneet is – hoe zou de hemel er dan uit zien? Ook vrij spectaculair. KELT A staat vrij dichtbij en zie je vanaf het oppervlak dus als een enorme ster aan de hemel staan. De andere twee sterren zijn ver weg, maar hebben vanaf het oppervlak van KELT-4Ab toch een helderheid die vergelijkbaar is met die van de maan.

Het is om meerdere redenen een bijzondere ontdekking. Ten eerste natuurlijk, omdat ons nog maar weinig planeten met drie zonnen bekend zijn. Ten tweede omdat de ster waar de planeet omheen cirkelt in vergelijking met de andere twee sterren heel helder is en het geheel vrij dicht bij de aarde staat (en dus ook heel geschikt is voor vervolgonderzoek).

Bronmateriaal

"KELT-4Ab: An inflated Hot Jupiter transiting the bright (V~10) component of a hierarchical triple" - The Astronomical Journal
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door NASA.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd