Plakkerige robot aapt Spiderman na

Wetenschappers van de Stanford University lieten zich inspireren door de natuur en het menselijke verlangen om tegen muren en planfonds op te lopen. Na vijf jaar puzzelen en bouwen is daar de Stickybot III uitgekomen. Het beestje wandelt met gemak tegen de gladste oppervlakken op en kan in de toekomst wellicht van iedereen een Spiderman maken.

De wetenschappers lieten zich inspireren door de gekko. Dit diertje kan tegen elk verticaal oppervlak oplopen. Zelfs het supergladde glas is geen enkel probleem. Sterker nog: de gekko kan met diens hele gewicht aan één teen blijven hangen. Een ideale inspiratiebron dus, maar hoe doe je zo’n beestje na?

Moleculen
Dat is niet gemakkelijk. De tenen van de gekko tellen honderden randjes en op deze randjes bevinden zich miljoenen haartjes. De moleculen aan het eind van deze haartjes worden aangetrokken door de moleculen van de muur of plafonds net als magneten naar elkaar toetrekken.

Ruimtewandeling
De wetenschappers imiteerden dat proces in Stickybot III. En met succes. De robot kan tegen houten oppervlakken, geverfd metaal en zelfs glas oplopen. In de toekomst kan zo’n robot gebouwen beveiligen of astronauten helpen tijdens ruimtewandelingen.

De onderzoekers willen hun prototype nog verder uitwerken. Op lange termijn moet dat leiden tot veel grotere ‘robotvoeten’ die eventueel door mensen gebruikt kunnen worden om muren te beklimmen.

Bronmateriaal

"Sticky Robot Climbs Up Glass" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd