Pizzakruid kan mogelijk helpen in de strijd tegen buikgriep

oregano

Oregano-olie, het hoofdingrediënt van pizzakruiden, kan mogelijk helpen tegen buikgriep. Oregano-olie bevat een actief bestanddeel, carvacrol, dat het bekende norovirus afbreekt. Het norovirus is zeer besmettelijk en veroorzaakt vaak voedselinfecties, met bijvoorbeeld diarree als gevolg.

Carvacrol heeft een antivirusmechanisme dat ingrijpt op de eiwitmantel van het norovirus, de capside. De capside breekt, waardoor een ander antivirusdeeltje kan binnendringen en het virus doodt. Dat ontdekten onderzoekers van de universiteit van Arizona en publiceerden dit deze week in het Journal of Applied Microbiology. Volgens de onderzoekers kan carvacrol samen met een ander antivirus mogelijk als natuurvoeding of ontsmettingsmiddel dienen. Omdat carvacrol langzamer werkt dan schoonmaakmiddelen zoals bleek, heeft het een langdurig ontsmettingseffect voor oppervlaktes. Mogelijk kan carvacrol op deze manier dienen als effectief bestanddeel van schoonmaakmiddelen.

“Geen enkele hoeveelheid aan pizzakruiden kan het norovirus voorkomen”

Schoonmaken met oregano-olie
Carvacrol heeft nog een voordeel. Het zal namelijk nooit resistentie opbouwen, omdat het op de buitenste eiwitten van het virus ingrijpt. Het is veilig, niet bijtend en veroorzaakt geen schadelijke dampen of bijproducten. Dit maakt het aantrekkelijk voor plekken waar mensen komen die kwetsbaar zijn voor schoonmaakmiddelen met bleek of alcohol, zoals ziekenhuizen, scholen, verzorgingshuizen en kinderopvangcentra.

Muizenbuikgriep
Helaas is het bijna onmogelijk om de menselijke vorm van het norovirus in het lab te onderzoeken. De onderzoekers gebruikten daarom de muizenvorm van het virus, omdat deze het meest op de mensenvorm lijkt. Er zal dus nog onderzocht moeten worden of het ook daadwerkelijk voor de humane vorm geldt.

Of het eten van oregano-olie daadwerkelijk effectief is als preventie tegen buikgriep moeten de onderzoekers beantwoorden met ‘nee’. Geen enkele hoeveelheid aan pizzakruiden kan het norovirus voorkomen. Er moet dan een dusdanig grote hoeveelheid genuttigd worden, dat – hoewel niet giftig – deze een onsmakelijke en brandend of zelfs verdovend gevoel geeft in de mond. Voordat we daadwerkelijk oregano-olie als ontsmetting tegen buikgriep kunnen gebruiken, zal er meer onderzoek moeten plaatsvinden.

Bronmateriaal

D.H. Gilling, M. Kitajima, J.R. Torrey, K.R. Bright. Antiviral efficacy and mechanisms of action of oregano essential oil and its primary component carvacrol against murine norovirus. Journal of Applied Microbiology, 2014
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door sveres.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd