Piramides van Giza nu virtueel te bezoeken

Altijd de piramide van Giza al willen bezoeken, maar nooit tijd of geld gehad? Goed nieuws: u kunt de piramide nu ook virtueel bezoeken.

Het Giza Plateau is in vele opzichten bijzonder. Hier bevinden zich de beroemde Piramiden van Giza. De piramiden kunnen ons immens veel vertellen over de kunst, het schrift, het hiernamaals en architectuur van de oude Egyptenaren. Tegelijkertijd heeft het Plateau ook te maken met diverse bedreigingen. Vandalisme en erosie, bijvoorbeeld. Wetenschappers vroegen zich dan ook af hoe ze het Plateau het beste konden beschermen en tegelijkertijd de schatten die hier te vinden zijn voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk kunnen maken. Het resultaat is Giza 3D: een project van de Harvard Universiteit, Museum of Fine Arts in Boston en Dassault Systemes.

Afbeelding: Dassault Systèmes.

Loop er rond
Giza 3D biedt u de gelegenheid om op het Plateau rond te lopen en te zien wat archeologen en Egyptenaren zagen. U kunt de schatten van Giza vanuit alle hoeken bekijken. Bezoek bijvoorbeeld de beroemde Grote Piramide of één van de vele tempels die het Plateau rijk is. Bekijk waar objecten die nu in musea te zien zijn, oorspronkelijk werden aangetroffen. En zie hoe het plateau zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. En dat zonder uw luie stoel te hoeven verlaten.

Afbeelding: Dassault Systèmes.

Bescherming
Het Giza 3D-project heeft vele voordelen. “Aan de ene kant is het niet langer nodig om kwetsbare foto’s en documenten uit collecties wereldwijd voor studies en tentoonstellingen te verschepen: het is genoeg om ze in 3D te digitaliseren en ze dan samen met alle informatie erover in de context van de tombe waar ze gevonden werden, te plaatsen,” zo is in een persbericht te lezen. Op basis van de 3D-beelden kunnen wetenschappers dan onderzoek doen.

Afbeelding: Dassault Systèmes.

Bestuderen
Ook is het 3D-project de ultieme manier om kinderen en studenten kennis te laten maken met het rijke erfgoed van Egypte. Studenten kunnen bijvoorbeeld samen met hun professor door de gangen dwalen en bij vragen over objecten of geschriften op de muren, kan er worden ingezoomd waarop de professor uitlegt. “Het is niet zo statisch,” vertelt onderzoeker Peter Der Manuelian. “Het is een meeslepende manier om de archeologie van Giza te bestuderen.”

Giza 3D is zeer realistisch en zeker de moeite waard om eens in te duiken. Nieuwsgierig? Bezoek de website van Giza3D hier of duik hier direct de piramiden of tempels in.

Bronmateriaal

"GIZA 3D" - Giza3d.3ds.com
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Dassault Systèmes.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd