Piramide van Cheops ondergaat meest nauwkeurige meting ooit

En de piramide blijkt niet perfect te zijn. Zo is de westzijde van de piramide tot wel 14,1 centimeter langer dan de oostzijde.

Dat stelt onderzoeker Glen Dash in dit paper. Het is gebaseerd op een uitgebreid onderzoek dat vorig jaar plaatsvond en erop gericht was de exacte omvang van de piramide vast te stellen.

Best lastig
Het klinkt heel eenvoudig: een piramide opmeten. Maar dat is niet. Zeker niet in het geval van de Piramide van Cheops. Ooit was deze namelijk gehuld in prachtige, witte stenen. Maar de Egyptenaren hebben deze later verwijderd en in andere bouwwerken verwerkt. Wat achterbleef, was een ‘uitgeklede’ piramide. En het is lastig gebleken om op basis van die ‘uitgeklede’ piramide vast te stellen hoe groot de Piramide van Cheops oorspronkelijk was. En toch besloten onderzoekers vorig jaar weer een poging te wagen.

De piramide van Cheops is 'uitgekleed'. Maar aan de voet zijn nog enkele witte stenen te vinden. Oorspronkelijk was de gehele piramide met deze 'casing stones' bedekt. Afbeelding: Dash Foundation.
De piramide van Cheops is ‘uitgekleed’. Maar aan de voet zijn nog enkele witte stenen te vinden. Oorspronkelijk was de gehele piramide met deze ‘casing stones’ bedekt. Afbeelding: Dash Foundation.

Het onderzoek
Het onderzoek begon aan de voet van de piramide. Daar vinden we nog enkele witte stenen die ooit de gehele piramide omringden. Helaas zijn het er te weinig om op basis daarvan alleen meer te zeggen over de omvang van de piramide. En dus gingen de onderzoekers het hogerop zoeken en kijken of ze daar nog sporen van de stenen die ooit de piramide omhulden, konden vinden. Uiteindelijk vonden ze op de piramide 84 punten die verraadden waar de oorspronkelijke randen van de piramide zich bevonden. Met die gegevens op zak – en geholpen door een statistische methode – berekenden de onderzoekers hoe lang de zijden van de piramide oorspronkelijk moeten zijn geweest.

Een onderzoeker fotografeert een subtiel lijntje dat verraadt dat hier ooit een witte steen lag en de rand van de piramide oorspronkelijk dus tot deze lijn reikte. Afbeelding: Dash Foundation.
Een onderzoeker fotografeert een subtiel lijntje dat verraadt dat hier ooit een witte steen lag en de rand van de piramide oorspronkelijk dus tot deze lijn reikte. Afbeelding: Dash Foundation.
Klein verschil
Uit het onderzoek blijkt dat de noordzijde tussen de 230.256 en 230.402 meter moet zijn geweest (gemiddeld: 230.329 meter). De oostzijde meet tussen de 230.295 en 230.373 meter (gemiddeld: 230.334). De zuidzijde meet tussen de 230.329 en 230.439 (gemiddeld: 230.384). De westzijde is tussen de 230.378 en 230.436 meter lang (gemiddeld: 230,407 meter). Wat opvalt, is dat de westzijde dus een stukje langer is dan de oostzijde. In het uiterste geval gaat het om een verschil van zo’n 14 centimeter.

De piramide van Cheops is dus niet perfect vierkant. Maar we moeten niet vergeten dat de Piramide van Cheops zo’n 4500 jaar oud is. Met dat in gedachten is het bijzonder knap dat de oude Egyptenaren er in die tijd al in slaagden de piramide zo nauwkeurig uit te meten. “We kunnen alleen maar speculeren over hoe de Egyptenaren deze lijnen met zo’n precisie en met behulp van de gereedschappen die zij hadden, uit konden leggen,” stelt Dash. Hij hoopt daar in een later stadium meer duidelijkheid over te kunnen krijgen en zo ook meer te weten te komen over de gereedschappen en technologie die de oude Egyptenaren tot hun beschikking hadden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd