Wetenschappers hebben in China de fossiele resten van een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Het gaat om een tyrannosaurus met een opvallend lange, smalle kop. De dino heeft de bijnaam ‘Pinokkio rex’ gekregen.
Die bijnaam bekt aanzienlijk lekkerder dan de officiële naam van de dino: Qianzhousaurus sinensis. De onderzoekers vonden de resten van de dinosaurus in het zuiden van China terug. Wat direct opvalt is de lange schedel en lange, smalle tanden van de dinosaurus. Daarmee onderscheidt deze duidelijk van de T. rex met zijn krachtige, brede kaken en dikke tanden.
Smalle kop
Eerder ontdekten onderzoekers al jonge dinosaurussen met een lange, smalle kop. Maar omdat deze dino’s nog niet volwassen waren, bleef onduidelijk of die lange, smalle kop naarmate de dino’s volwassen werden plaatsmaakte voor een brede kop of dat het een kenmerk van een heel nieuw type dinosaurussen was. Met de vondst van Qianzhousaurus sinensis is dat vraagstuk opgelost. De teruggevonden dinosaurus was zo goed als volwassen. En daarmee is nu bewezen dat er tyrannosaurussen op aarde rondliepen die lange snuiten hadden.
Samen met de brede koppen
Q. sinensis leefde waarschijnlijk zij aan zij met de tyrannosaurussen met de brede koppen en machtige kaken. Toch waren het geen concurrenten: de andere dino’s waren groter en joegen waarschijnlijk ook op andere prooien.
Dodelijk
“Dit is een andere soort tyrannosaurus,” vertelt onderzoeker Steve Brusatte. “Hij heeft dezelfde grijns als de T. rex, maar zijn snuit was veel langer en hij had een rij hoorns op zijn neus. Wellicht zag hij er wat komisch uit, maar deze dino was net zo dodelijk als elke andere tyrannosaurus en misschien zelfs ietsje sneller en geniepiger.”
De onderzoekers hebben met de vondst van deze dinosaurus een nieuwe tak aan de tyrannosaurus-familie toe kunnen voegen. Ze verwachten in de toekomst nog meer dino’s te vinden die in deze tak thuishoren.