Pinguïns herkennen familie aan geurtje

Nieuw onderzoek toont aan dat pinguïns kunnen ruiken of een andere pinguïn familie is. Zo wordt inteelt voorkomen.

De onderzoekers zetten een experiment op in de dierentuin. Ze verzamelden geuren van pinguïns. Hiervoor verwijderden ze wat olie die de pinguïns aanmaken om hun veren waterafstotend te houden. De onderzoekers zorgden ervoor dat objecten naar die geuren gingen ruiken. Die objecten werden vervolgens door het hele verblijf verspreid, zo is in het blad PLoS ONE te lezen.

Vertrouwd
De pinguïns werden vrijgelaten en konden het verblijf gaan verkennen. Al snel was duidelijk dat pinguïns heel wat uit de geuren konden afleiden. Zo bleven de dieren veel langer bij geuren hangen waar ze vertrouwd mee waren. De pinguïns konden op basis van de geuren blijkbaar onderscheid maken tussen pinguïns die ze goed kenden en onbekende pinguïns.

WIST U DAT…

…pinguïns regelmatig de wave doen?

Buren
En dat is geen overbodige luxe, zo legt onderzoeker Jason Watters uit. “Het is belangrijk voor vogels die in grote groepen in het wild leven – zoals bijvoorbeeld pinguïns – dat ze weten wie hun buren zijn.” De geuren helpen de vogels om hun familie terug te vinden. Maar het heeft nog een voordeel. Pinguïns voegen zich wanneer ze een gezinnetje willen stichten bij de kolonie waarin ze zijn opgegroeid. Ook hun broertjes en zusjes komen weer bij die kolonie aan. De kans dat een pinguïn een gezin sticht met een broer of zus is dan ook groot. Maar dankzij de geuren kan de pinguïn dat voorkomen: hij ruikt welke pinguïns familie zijn en welke niet.

Dierentuin
Met name dat laatste is hele nuttige informatie. Dierentuinen die graag zien dat hun pinguïns zich voortplanten doen er wellicht goed aan om de pinguïns zelf een partner te laten kiezen. De dieren zijn daar beter toe in staat dan wij mensen.

Maar ook biologen die bedreigde pinguïnsoorten willen helpen, kunnen met dit onderzoek hun voordeel doen. Wanneer zij pinguïns uitzetten, kunnen ze het leefgebied mogelijk eerst beter voorzien van geuren waar de pinguïns vertrouwd mee zijn. Des te groter is de kans dat de pinguïns in dat gebied blijven.

Bronmateriaal

"Smells may help birds find their homes, avoid inbreeding" - Eurekalert.org
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door im Schulz / Chicago Zoological Society (via Eurekalert.org).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd