Pinguïns doen regelmatig de ‘wave’

Onderzoekers hebben ontdekt dat pinguïns op koude dagen elke dertig tot zestig seconden een wave doen om warm te blijven.

De wetenschappers bestudeerden een groep keizerspinguïns toen ze de ontdekking deden. De onderzoekers maakten gedurende vier uur elke seconde een foto van een groep keizerspinguïns, zetten deze foto’s achter elkaar en bestudeerden het resultaat.

Allemaal naar rechts
Tot hun grote verbazing ging er elke dertig tot zestig seconden een beweging door de groep pinguïns heen. “Alle pinguïns in rij één bewogen tegelijkertijd vijf of tien centimeter naar rechts en niet lang daarna deden de pinguïns in de tweede rij precies hetzelfde,” legt onderzoeker Barbara Wienecke uit.

WIST U DAT…

…voor homoseksuele pinguïns geen lange relatie is weggelegd?

Mannetjes
Alle pinguïns in de groep waren van het mannelijke geslacht en hadden een ei dat ze warm moesten houden. Terwijl de moeders op jacht zijn, passen de vaders op het ongeboren jong. Daarbij moeten ze het zeker twee maanden zonder eten doen. Om zo min mogelijk energie te verbruiken en toch zowel zichzelf als het ei warm te houden, kruipen de pinguïns tijdens stormen of extreme kou dicht tegen elkaar aan.

Compact
De ‘waves’ horen erbij. Het zijn volgens de onderzoekers gecoördineerde bewegingen die ervoor zorgt dat de groep in beweging blijft. “Door de groep in beweging te houden, komen ze nog dichter bij elkaar te staan,” vertelt onderzoeker Daniel Zitterbart. “De kleine stapjes die de pinguïns maken, maken de groep nog compacter.” De bewegingen zouden de pinguïns op nog een andere manier goed doen. “Het kan hun bloedsomloop verbeteren,” voegt Wienecke toe. “Urenlang stilstaan kan heel moeilijk zijn.”

Het is onduidelijk of er in een groep pinguïns enkele dieren zijn die aanzetten tot een wave of dat het voor de pinguïns zo vanzelfsprekend is dat er geen initiatiefnemer nodig is. Het volledige onderzoek verschijnt in het blad PLoS ONE.

Bronmateriaal

"Penguins do the wave to stay warm" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd