Pinda-allergie is zeldzamer dan gedacht

De pinda-allergie is één van de meest ernstige voedselallergieën, maar komt veel minder vaak voor dan wetenschappers dachten. De meeste patiënten ontwikkelen de allergie voor hun twintigste levensjaar en jongens zijn vatbaarder voor de allergie dan meisjes. En ook welvaart speelt een rol. Dat alles blijkt uit het eerste grootschalige onderzoek naar de voedselallergie.

Onderzoekers vermoedden dat zo’n tien op de duizend jongeren onder de twintig aan de pinda-allergie leden. Die schattingen waren gebaseerd op steekproeven. Maar uit het eerste echt grootschalige onderzoek naar de allergie blijkt dat ‘slechts’ 1,6 op de 1000 jongeren een pinda-allergie ontwikkelen.

Jongens
Uit het onderzoek blijkt ook dat meer jongens dan meisjes aan de allergie lijden. Ook de sociaal-economische status blijkt van invloed te zijn op de allergie. Zo komt de allergie vaker voor naarmate de bevolking welvarender is.

WIST U DAT…

…een prikje wellicht alle allergieën kan verhelpen?

Nederland
Onderzoeker Daniel Kotz baseert zijn conclusies op een onderzoek onder 422 huisartspraktijken en in totaal 2.958.366 patiënten. Hoewel het onderzoek in Engeland plaatsvond, vermoedt Kotz dat de resultaten ook voor Nederland gelden: de bevolking en gezondheidszorg is namelijk vergelijkbaar. De volledige studie is na te lezen in het blad Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Pinda-allergie is een vrij ernstige aandoening. Wanneer mensen met de allergie aan pinda’s (hoe klein de hoeveelheid ook is) worden blootgesteld, kan dat leiden tot een anafylactische schok.

Bronmateriaal

Persbericht universiteit Maastricht

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd