Geheugenverlies bij muizen die aan Alzheimer lijden, kan worden teruggedraaid met behulp van een in het buitenland veelvuldig voorgeschreven ontstekingsremmende pijnstiller.
Tot die conclusie komen onderzoekers in het blad Nature Communications. Hun studie draait om mefenaminezuur, een ontstekingsremmende pijnstiller die in het buitenland veelvuldig wordt voorgeschreven. Met name om menstruatiepijn tegen te gaan.
Muizen
De onderzoekers verzamelden een aantal muizen die genetisch zo aangepast waren dat ze Alzheimer-achtige symptomen vertoonden. Tegen de tijd dat de muizen geheugenproblemen hadden, werden ze door de onderzoekers gedurende een maand behandeld. Een aantal muizen kreeg mefenaminezuur toegediend. Een andere groep moest het doen met een placebo. Het resultaat is verbluffend. Mefenaminezuur zorgde ervoor het geheugenverlies compleet werd teruggedraaid.
Mensen
Grote vraag is natuurlijk of het middel hetzelfde effect heeft op mensen. Dat zal uit nader onderzoek moeten blijken. Als het middel ook het geheugenverlies bij menselijke Alzheimerpatiënten herstelt, is dat geweldig nieuws. Het medicijn is immers al beschikbaar en de bijwerkingen zijn bekend. “Dus de tijd die het medicijn nodig heeft om patiënten te bereiken is in theorie veel korter dan voor een medicijn dat compleet nieuw is,” stelt onderzoeker David Brough.
Ontstekingen
Het onderzoek biedt in ieder geval aanknopingspunten voor vervolgonderzoek. “Er is nu experimenteel bewijs dat sterk suggereert dat ontstekingen in het brein Alzheimer erger maken,” vertelt Brough.
Overigens benadrukken de onderzoekers dat het geen goed idee is om Alzheimerpatiënten in dit stadium al mefenaminezuur toe te dienen. Ze wijzen erop dat het medicijn ook bijwerkingen heeft en eerst zeker moet zijn dat het een positieve invloed heeft op het geheugen van Alzheimerpatiënten.