‘Pilletje kan zware jet lag voorkomen’

Wellicht hoeft niemand binnenkort nog last te hebben van een flinke jet lag. Wetenschappers hebben een stofje ontdekt dat onze lichaamsklok draaiende houdt. Met een klein beetje manipulatie van dit stofje kan de klok simpelweg voor- of achteruit worden gezet. Net waar u heen wilt!

De onderzoekers ontdekten dat het hormoon cortisol ervoor zorgt dat de lichaamsklok op gang blijft. Om acht uur ‘s morgens pieken de hoeveelheden cortisol. En tussen 12 en 4 uur ‘s nachts zijn de niveaus het laagst. Dat komt overeen met het leefritme van de mens.

Metyrapon
Door de pieken en dalen van het cortisolniveau aan te passen kan de lichaamsklok naar eigen inzicht worden bijgesteld. Een pilletje kan dit hele proces in gang zetten. Uit experimenten met muizen blijkt namelijk dat een bestaand medicijn – metyrapon – de hoeveelheid cortisol in het lichaam kan beïnvloeden.

Strategie
“Door de momenten waarop cortisol piekt naar een later of vroeger tijdstip te verplaatsen, kan de jet lag bij muizen worden verlicht,’ vertelt onderzoeker Gregor Eichele. “En die strategie werkt wellicht ook bij mensen. Wij willen een pil ontwikkelen die men een dag voor de reis in kan nemen.” Ook mensen die nachtdiensten draaien, kunnen baat hebben bij de pil.

Uit nader onderzoek moet blijken of het wenselijk is om zo met de lichamelijke klok te spelen. Wellicht is het beter voor het lichaam om langzamerhand aan een nieuwe tijdzone te wennen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd