Pijpende vleerhonden zorgen voor schandaal

Een simpele discussie tussen twee docenten aan een Ierse universiteit mondde uit in een groot internationaal schandaal. Dylan Evans discussieerde met een vrouwelijke collega over de uniekheid van de mens. Als bewijs gaf hij een paper aan zijn collega: ‘Fellatio bij vleerhonden verlengt copulatietijd’.

Op dat moment was Evans zich van geen kwaad bewust. “Ze gaf niet aan dat ze geïntimideerd was”, legt de psycholoog uit. “Ze vroeg zelf om een kopie van het artikel.”

Een week later kreeg Evans een brief met daarin het verwijt dat hij is aangeklaagd voor seksuele intimidatie. “Bizar”, vindt Evans het hele incident.

Een onafhankelijke onderzoekscommissie vond dat Dylan Evans niet schuldig was aan seksuele intimidatie. Het onderzoek concludeerde dat het logisch was dat de vrouwelijke collega zich geïntimideerd voelde door de paper. Toch was het niet Evans’ intentie om de vrouw te intimideren.

Desondanks heeft Evans een berisping gekregen van Michael Murphy, de directeur van de Ierse universiteit. Dit vinden internationale collega’s belachelijk. Er is een online petitie gestart, die op dit moment al is gesigneerd door bekende academici, zoals filosoof Daniel Dennett (Tufts universiteit) en Steven Pinker (Harvard universiteit).

Benieuwd naar de paper over fellatio bij vleermuizen? Lees het artikel op New Scientist (inclusief video).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd