Pijn vermindert ons schuldgevoel

U kent het wel: u doet iets stoms en slaat uzelf vervolgens op uw voorhoofd. Wetenschappers zijn er nu eindelijk achter welk doel die zelfkastijding dient: ons schuldgevoel wordt er een stuk minder van, zo blijkt uit experimenten van de universiteit van Queensland. De studie wijst erop dat excessieve vormen van zelfkastijding wellicht ook uit schuldgevoelens voortkomen.

De onderzoekers verzamelden 62 proefpersonen en verdeelden de groep in drieën. Twee groepen moesten een gebeurtenis opschrijven waar ze zich schuldig over voelden en de derde groep beschreef een alledaagse gebeurtenis.

Vragenlijst
Daarna vulden alle proefpersonen een vragenlijst in waaruit bleek hoe schuldig ze zichzelf precies voelden. Vervolgens moesten enkele proefpersonen hun hand in een emmer met ijs dompelen en die daar zolang mogelijk houden. De andere proefpersonen kregen diezelfde opdracht, maar dan met een emmer warm water.

WIST U DAT…

Pijn
Na afloop moesten de proefpersonen aangeven hoe pijnlijk het was om de hand in emmer te houden. Ook werd gekeken hoe schuldig ze zich nu nog voelden. De proefpersonen die een gebeurtenis hadden beschreven waarover ze zich schuldig voelden, hielden hun handen gemiddeld langer in de emmer met ijs dan de proefpersonen die een gewone gebeurtenis hadden genoteerd. Deze groep gaf ook aan dat het meer pijn had gedaan, ongeacht hoelang ze hun hand in het ijs hadden gehouden.

Minder schuldig
De proefpersonen die hun handen in het ijs hadden gestoken, hadden dus flinke pijn geleden. Maar ze waren ook een stuk van hun schuldgevoel kwijt: ze voelden zich minder schuldig dan de proefpersonen die hun hand in warm water hadden gehouden.

De onderzoekers vermoeden dat de schuldige proefpersonen onbewust op zoek gaan naar een manier om hun schuldgevoel te verminderen en dat ze dan uitkomen bij pijn. Volgens expert Rob Nelissen betuigt de schuldige zo schuld als er geen andere, minder pijnlijke mogelijkheid, zoals bijvoorbeeld het overhandigen van bloemen, is.

Bronmateriaal

"Feel the pain, shed the guilt" - Newscientist.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd