Pijn na verbranding door de zon verklaard

Wetenschappers hebben het stofje ontdekt dat ervoor zorgt dat uw huid pijn doet nadat deze is verbrand.

De onderzoekers bestudeerden een aantal proefpersonen. Een klein deel van de huid van deze proefpersonen werd aan UV-straling blootgesteld. De huid verbrandde.

De wetenschappers gingen vervolgens op zoek naar pijnmoleculen in de verbrande huid. Ze ontdekten dat het molecuul CXCL5 wel heel vaak voorkwam en concluderen dat dit molecuul voor de pijn na verbranding door de zon zorgt. “Deze ontdekking heeft voor het eerst aangetoond dat dit molecuul een belangrijke rol speelt in het regelen van de pijn na verbranding door de zon,” concludeert onderzoeker Steve McMahon.

“Maar dit onderzoek gaat niet alleen over verbranding door de zon.” De onderzoekers hebben aangetoond dat op een relatief eenvoudige manier te achterhalen is welke moleculen pijn veroorzaken en hopen dat trucje te kunnen herhalen voor tal van andere aandoeningen. Met name aandoeningen die chronische pijn veroorzaken. “We hopen dat we een potentieel doelwit hebben geïdentificeerd dat gebruikt kan worden om meer te weten te komen over andere aandoeningen zoals artritis en blaasontsteking.” Zodra bekend is welke pijnmoleculen het lichaam aanmaakt, kunnen deze mogelijk met medicijnen worden tegengewerkt.

Bovenstaande foto is gemaakt door Caro Wallis (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd