Piepkleine fotomodellen in de prijzen

Klein maar fijn zijn de winnaars van de Olympus BioScapes-wedstrijd. Ze lieten zich onder de microscoop fotograferen en het resultaat is prachtig.

Wetenschappers maken heel wat prachtige foto’s tijdens hun onderzoeken. Veelal blijven die verborgen in de onderzoeksdossiers. Maar dankzij wedstrijden als Olympus BioScapes en Nikon Small World krijgen ze toch de aandacht die ze verdienen.

Winnaars
Onlangs werden de winnaars van de Olympus BioScapes bekendgemaakt. En er zitten werkelijk prachtige foto’s (en video’s bij). Eén ding hebben ze allemaal gemeen: ze laten piepkleine organismen zien die anders altijd aan onze aandacht ontsnappen. Een goede reden om eens wat kiekjes onder de loep te nemen!

Raderdier
De eerste prijs ging naar Charles Krebs voor zijn foto van een raderdier. Hij zoomde in op een haarachtige structuur waarmee dit kleine beestje water (met daarin voedsel) naar zich toehaalt.

Foto: Charles Krebs.

Zandraket
De tweede prijs ging naar Daniel von Wangenheim. Hij maakte gedurende 75 uur elke vijftien minuten een foto door een microscoop. Het gefotografeerde onderwerp? De zandraket. Von Wangenheim zette de foto’s achter elkaar en laat zo zien hoe de zandraket in 75 uur tijd nieuwe takjes krijgt.

Wants
Op de zesde plaats vinden we Haris Antonopoulos met zijn foto van eitjes van een wants (zie hierboven). Maar ook de foto van Gunnar Newquist mag er zijn. Op de foto zijn de eierstokken en baarmoeder van de fruitvlieg te zien.

Foto: Gunnar Newquist

Luisje
Ook zijn er diverse eervolle vermeldingen. Bijvoorbeeld voor Geir Drange die met zijn foto laat zien hoe twee kevers zich tegoed doen aan een luis.

Foto: Geir Drange.

Duitse wesp
En ook Peter Kinchington wordt beloond met een eervolle vermelding. Hij heeft het te danken aan zijn foto van de Duitse wesp.

Foto: Peter Kinchington.

En er is ruimte voor Nederlandse glorie met de beelden van Wim van Egmond. Hij laat hier zien hoe trilhaardiertjes die zich aan algen hebben bevestigd zich razendsnel kunnen terugtrekken.

Bronmateriaal

"Olympus BioScapes 2011 Winners Gallery" - Olympusbioscapes.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Haris Antonopoulos (via Olympusbioscapes.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd