Piepkleine dinosaurus met vampiertandjes ontdekt

Wetenschappers hebben een nieuwe soort dinosaurus ontdekt. De dino woog minder dan de huiskat, had vampierachtige hoektanden en lange, stugge haren op bijna zijn gehele lichaam.

De fossiele resten van de dinosaurus werden enkele decennia geleden al in het zuiden van Afrika teruggevonden. Ze verdwenen in de fossielencollectie van de Harvard Universiteit en daar heeft onderzoeker Paul Sereno ze nu opgediept en geïdentificeerd. De dinosaurus heeft de naam Pegomastax africanus gekregen en leefde zo’n 200 miljoen jaar geleden.

Pegomastax africanus. Afbeelding: Todd Marshall.
Papegaai
P. africanus moet er bijzonder uitgezien hebben. De dinosaurus was ongeveer 60 centimeter lang en woog minder dan een huiskat. De kop van het beest is slank en nog geen acht centimeter lang en de bek doet sterk denken aan de snavel van een papegaai. In de bek vonden de onderzoekers scherpe hoektandjes terug.

Zelfverdediging
Die tandjes verbaasden Sereno. P. africanus is namelijk een planteneter. “Heel zeldzaam dat een planteneter zoals Pegomastax scherpe, vergrote hoektandjes heeft die doen denken aan een vampier.” Maar waar gebruikte hij de tandjes dan voor? Zelfverdediging, vermoedt Sereno. En voor het vechten met andere soortgenoten in een poging een vrouwtje voor zich te winnen.

Een andere opvallende eigenschap van de dinosaurus zijn de stugge haren die bijna het gehele lichaam van P. africanus bedekten. Met die haren moet P. africanus eruit gezien hebben als een vlug stekelvarken op twee pootjes, stelt Sereno.

Bronmateriaal

"Dwarf species of fanged dinosaur emerges from southern Africa" - Uchicago.edu
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Chicago.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd