Piepklein robotje trekt objecten die 2000 keer groter zijn dan hij is

  robot

  Amerikaanse wetenschappers hebben een piepkleine robot ontwikkeld die objecten kan trekken die vele malen zwaarder en tot wel 2000 keer groter zijn dan hij zelf is. Hoe indrukwekkend is dat?

  Het is misschien lastig voor te stellen waartoe deze robot werkelijk in staat is. Daarom maken de onderzoekers – verbonden aan Stanford University – het graag wat concreter voor je. “Een twaalf gram zware robot brengt objecten die 2000 keer groter zijn dan hij zelf is op een glazen ondergrond in beweging. Dat is vergelijkbaar met een mens die een blauwe vinvis (met een gewicht van zo’n 100 ton het grootste dier op aarde) over land trekt,” zo stellen ze.

  Schoenen
  Een blauwe vinvis met je meezeulen, is niet alleen lastig vanwege het gewicht van het dier. “Zelfs als de mens sterk genoeg was, zouden onze schoenen slippen en het onmogelijk maken,” zo stellen de onderzoekers. De mini-robot kampt met datzelfde probleem. Maar dat hebben de onderzoekers vakkundig opgelost. Ze gaven de robot ‘schoenen’ die geïnspireerd zijn op de voeten van het reptiel dat overal blijft plakken: de gekko.

  Klimmen
  Naast een piepkleine robot die indrukwekkend grote objecten op een horizontaal oppervlak met zich mee kan trekken, hebben de onderzoekers ook een klimmende robot ontwikkeld. Deze robot weegt zo’n 9 gram en kan objecten met een gewicht groter dan één kilo met zich meevoeren. “Dat is vergelijkbaar met een mens die een wolkenkrabber beklimt, terwijl hij een olifant draagt,” zo stellen de onderzoekers.

  In de toekomst kunnen deze robots wellicht groter (en dus nog sterker) worden gemaakt. Een andere optie is de robots samen te laten werken, waardoor ze nog zwaardere objecten kunnen verplaatsen.

  Bronmateriaal

  "MicroTugs" - Stanford.edu
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Biomimetics and Dexterous Manipulation Lab, Stanford University.

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd