Piepklein mijtje blijkt snelste landdier ter wereld te zijn

atletiekbaan

Hij is niet groter dan een sesamzaadje en toch gaat hij de boeken in als het snelste landdier ter wereld: een mijt. De mijt Paratarsotomus macropalpis kan keihard rennen en zich per seconde met wel 322 keer zijn eigen lichaamslengte verplaatsen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Daarmee verpulvert de mijt de snelheid waarmee de vorige wereldrecordhouder zich verplaatste: een kever die zich per seconde met ‘slechts’ 171 keer zijn eigen lichaamslengte weet te transporteren. “Het is zo cool om iets te ontdekken dat sneller is dan alle anderen,” stelt onderzoeker Samuel Rubin. Ter vergelijking: wanneer wij ons met 322 keer onze eigen lichaamslengte per seconde zouden kunnen verplaatsen, zouden we meer dan 2000 kilometer per uur kunnen rennen.

Relatief

Om de snelheid van verschillende organismen – met ieder hun eigen omvang – met elkaar te kunnen vergelijken, drukken onderzoekers de snelheid van deze organismen uit in het aantal lichaamslengtes per seconde. Een jachtluipaard dat 96 kilometer per uur rent, heeft zo een relatieve snelheid van zestien keer zijn eigen lichaamslengte per seconde.

Camera
De onderzoekers legden de hoge snelheid van P. macropalpis vast met hele snelle camera’s. “Het was eigenlijk best moeilijk om ze te pakken te krijgen en wanneer we buiten filmden moesten we ze enorm snel volgen, aangezien het gezichtsveld van de camera slechts tien centimeter breed is.”

Heet!
De mijten blijken niet alleen heel snel te kunnen lopen. Ze kunnen ook heel snel tot stilstand komen en van richting veranderen, zo schrijven de onderzoekers in hun paper. Bovendien kunnen ze zelfs op asfalt met een temperatuur van zo’n 60 graden Celsius rennen. “Ze werken op temperaturen die de activiteiten van elke andere dierengroep onmogelijk lijken te maken,” vertelt onderzoeker Jonathan Wright. “We hebben ze zien rennen op plekken waar geen enkel ander dier zichtbaar actief was.”

“Het is zo cool om iets te ontdekken dat sneller is dan alle anderen”

De supersnelle mijten zijn niet alleen interessant voor biologen. Ook mensen werkzaam in de robotica zitten nu waarschijnlijk op het puntje van hun stoel. Door te achterhalen hoe de mijten zo snel kunnen bewegen, stoppen en van richting veranderen kunnen zij wellicht met revolutionaire nieuwe ontwerpen komen die ook robots in staat stellen om dat te doen.

Bronmateriaal

"Mite sets new record as world's fastest land animal" - Federation of American Societies for Experimental Biology (FASEB) (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Petey21 (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd