Piepklein haaitje blijkt witte haai op menu te hebben staan

witte haai

De machtige witte haai staat bekend als de koning van de oceaan: het enorme beest pronkt boven aan de voedselketen. Wie doet ‘m wat? Nou, de koekjessnijder, zo blijkt nu. Dit tien keer kleinere haaitje blijkt soms op witte haaien te jagen en er (letterlijk!) hapjes uit te nemen.

De koekjessnijder is een ongeveer 40 centimeter lange haai. De haai komt aan voedsel door onder meer tonijnen, walvissen en dolfijnen te bijten en vervolgens zijn hele lijf te roteren. Het resultaat? De koekjessnijder ‘snijdt’ een heel stuk vlees uit zijn slachtoffer. Voor grotere vissen en zeedieren is dat geen ramp: ze raken gewond, maar sterven er niet aan.

Witte haai
Dat de koekjessnijder vissen en dieren groter dan hemzelf aanvalt, wisten we dus al. Maar nu hebben wetenschappers voor het eerst bewezen dat de dappere koekjessnijder soms ook witte haaien aanvalt. Op foto’s, gemaakt in de Stille Oceaan, is te zien hoe zich dichtbij de mond van een witte haai een flinke wond bevindt. En die wond is zonder enige twijfel veroorzaakt door een koekjessnijder.

WIST U DAT…

…babyhaaien al voor hun geboorte gevaar kunnen voelen en erop kunnen reageren?

Prooi
Het onderzoek laat zien dat ook de koningen van de oceanen vijanden hebben. “Het publiek denkt, mede op basis van de film ‘Jaws‘, dat witte haaien de ultieme roofdieren zijn en dat terwijl ook witte haaien prooien zijn, in dit geval zelfs van een haai die niet veel langer is dan je onderarm,” vertelt onderzoeker John McKosker.

Links de koekjessnijder. Foto: NOAA. Rechts een vis die door de koekjessnijder is aangevallen en enkele stukken vlees mist. Foto: PIRO-NOAA Observer Program.
Links de koekjessnijder. Foto: NOAA. Rechts een vis die door de koekjessnijder is aangevallen en enkele stukken vlees mist. Foto: PIRO-NOAA Observer Program.

Dat de koekjessnijder zelfs de witte haai op zijn menu heeft staan, is in eerste instantie verbazingwekkend. Maar wanneer we de koekjessnijder van ietsje dichterbij bekijken, wordt wel duidelijk dat deze – ondanks zijn geringe omvang – een haai is om rekening mee te houden. Zo beschikken koekjessnijders – in verhouding tot hun kaken – over de langste tanden van alle haaien. En ze zijn snel: zodra ze een hapje uit een vis of zeedier hebben genomen, kiezen ze het hazenpad. En de koekjessnijders jagen heus niet alleen op dieren: “Ze hebben ook stukken plastic uit onderzeeërs en onderwaterapparatuur genomen, dus het is best indrukwekkend wat zij kunnen doen,” stelt onderzoeker Yannis Papastamatiou.

Bronmateriaal

"New study shows small cookiecutter shark feeds on flesh of great white" - UFL.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Terry Goss (via Wikimedia Commons).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd