TECHNOLOGIE Een computerwetenschapper claimt de wiskundige factor pi tot 2,7 biljoen cijfers te hebben uitgebreid. Dat zijn 123 miljard cijfers meer dan het vorige record. Om deze versie van pi te kunnen opslaan, is een terabyte aan geheugen nodig. Fabrice Bellard noemt zichzelf de geestelijk vader van dit nieuwe record.
Bellard berekende de cijfers op een desktop computer en deed er 131 dagen over om het te controleren. Eerdere records werden met behulp van een supercomputer gevestigd. Volgens Bellard is zijn manier echter efficiënter. Het vorige record stond op 2,6 biljoen cijfers en werd door Daisuke Takahashi berekend. Hij deed er dankzij zijn supercomputer die zo’n 2000 keer sneller is dan een desktop computer slechts 29 uur over.
Het nut van het berekenen van pi lijkt soms misschien ver te zoeken, maar volgens Ivars Peterson van de Mathematical Association of America is het er wel degelijk. “Mensen gebruiken pi om algoritmes en computers te testen. Pi heeft een precieze serie cijfers, het is exact dat en als je computer niet vlekkeloos loopt, zullen enkele van die cijfers fout zijn. Het is meer dan gewoon voor de lol: pi is een manier om een methode te testen en die methode kan dan voor andere doeleinden gebruikt worden.”
Theoretisch gezien zouden we in de toekomst nog heel wat nieuwe pi-records mogen verwachten. Pi is namelijk een irrationeel getal. De cijfers achter de komma lopen oneindig lang door.