Pi heeft 10 biljoen cijfers achter de komma

Wetenschappers zijn erin geslaagd om pi nog exacter te berekenen. Het getal heeft nu 10 biljoen cijfers achter de komma.

Nog niet zolang geleden slaagden Alexander Yee en Shigeru Kondo erin om een heus wereldrecord neer te zetten. Ze berekenden pi tot op vijf biljoen cijfers na de komma nauwkeurig. Nu verpulveren ze hun eigen record door het oude record te verdubbelen. Sterker nog: meer dan te verdubbelen. Ze berekenden de 10.000.000.000.050 cijfers na de komma.

WIST U DAT?

…steeds meer mensen pleiten voor het afschaffen van pi? Ze prefereren tau.

Team
De twee vormen een goed team. Computerwetenschapper Yee schreef de software om pi te berekenen en Kondo bouwde een pc die de software ook aankon. Om dit record te vestigen, waren zo’n tien extra harde schijven nodig. De computer startte op 16 oktober 2010 met de berekeningen en was 26 augustus 2011 klaar. Na nog een laatste controle bleek alles te kloppen en konden de onderzoekers hun resultaten publiceren.

Niet nodig
Wie de volgende keer op een rekenmachine met pi aan de slag gaat, hoeft overigens niet alle 10 biljoen cijfers in te voeren. Voor berekeningen is 39 cijfers na de komma voldoende. Dan is de foutmarge die door het afronden ontstaat namelijk al superklein: ongeveer even groot als de straal van een stikstofatoom.

Benieuwd welke tien biljoen cijfers er achter de komma staan? Bekijk ze hier!

Bronmateriaal

"Epic pi quest sets 10 trillion digit record" - Newscientist.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Sarah-Wynne Taylor (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd