Phobos en Deimos: samen in beeld

 ASTRONOMIE  Voor het eerst heeft ESA’s Mars Express foto’s gemaakt waarop de manen Phobos en Deimos samen te zien zijn. De foto’s zijn gemaakt op 5 november 2009. De Europese ruimtevaartorganisatie publiceert de foto’s nu als filmpje. De beelden helpen wetenschappers de modellen van de banen van Phobos en Deimos te verfijnen.

In totaal fotografeerde de Mars Express het duo 130 keer. In totaal bestrijkt het filmpje een periode van 1,5 minuut: iedere seconde (en later iedere halve seconde) maakte de ruimtesonde een kiekje. De resolutie van Phobos is 110 meter per pixel en de resolutie van Deimos is 240 meter per pixel. Logisch, want Deimos is twee keer verder verwijderd van de camera.

Phobos, de grootste van de twee manen, doet zeven uur en 39 minuten over een rondje om Mars. Het kleine maantje draait sneller om de rode planeet, dan de maan om de aarde draait. Phobos bevindt zich op de foto op een afstand van 11.800 kilometer. Deimos is verder verwijderd van de Mars Express: 26.200 kilometer.

Foto

Positie Mars Express t.o.v. Phobos en Deimos

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd