Peuters waarderen goede bedoelingen

Kinderen van nog geen twee jaar oud zijn erg gesteld op de goede bedoelingen van anderen en doen hun best om de mensen die hen willen helpen ook bij te staan. Zelfs als de goede bedoelingen van die ander niet tot de door de peuter verlangde uitkomst leiden. Dat blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

“Het is voor het eerst dat iemand heeft aangetoond dat kinderen die zo jong zijn selectief zijn als het gaat om wie ze willen helpen,” vertelt onderzoeker Kristen Dunfield. “Hiervoor wisten we dat kinderen hielpen, veel hielpen zelfs. In dit onderzoek veranderde die behulpzaamheid niet, wat wel duidelijk werd was wie het kind behulpzaam wilde zijn.”

Eerste
De onderzoekers lieten zestien kinderen en twee actrices drie experimenten ondergaan. In het eerste experiment wilde de actrice de peuter geen knuffel geven. De andere actrice wilde dat wel, maar zette de knuffel zo op het randje van de tafel dat deze op de grond viel. De kleuters kregen dus in feite van beide actrices geen knuffel. Vervolgens kregen de peuters de kans om de actrices te helpen. De actrice die hen eerder een knuffel had willen aanreiken, werd door veel meer peuters geholpen: 75 procent van de kinderen was behulpzaam.

Tweede
In het tweede experiment probeerden beide actrices de knuffels aan de peuters te geven. Eén actrice deed dat echt, de andere liet de knuffel weer op de grond vallen. De peuters waren in dit experiment net zo behulpzaam voor de onhandige als voor de handige actrice.

Derde
In de laatste test gaven beide actrices de knuffels met succes aan de peuters. De ene actrice gaf de kinderen daarbij de aandacht, terwijl de andere de knuffel gaf en de kinderen negeerde. Ook hier hielpen veel meer peuters de actrice die hen aandacht en een knuffel gaf.

De onderzoekers concluderen dat voor peuters duidelijk niet het resultaat, maar de (al dan niet goede) bedoelingen tellen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd