Peuter redeneert als een volwassene

Als een apparaat niet werkt, is een peuter in staat om te beredeneren of dat zijn schuld of de schuld van het apparaat is, zo blijkt.

Onderzoekers zetten een aantal zestien maanden oude kinderen in een kamertje en lieten de kinderen kijken naar twee volwassenen. De volwassenen hadden een apparaatje dat muziek maakte zodra er op een knop gedrukt werd.

Experiment
De twee volwassenen drukten twee keer op de knop en één keer ging het apparaat muziek maken en de andere keer bleef het stil. Vervolgens gaven de volwassenen het apparaatje aan een kind. Het apparaatje was zo aangepast dat het nu geen muziek meer zou maken. De vraag was of kinderen in staat zouden zijn om te bedenken waar dat aan lag.

WIST U DAT…

Logisch
De kinderen drukten op de knop en kwamen tot de conclusie dat het apparaat niet werkte. Een volwassene zou dat logisch vinden: de twee volwassenen hadden eerder ook al problemen met het apparaat gehad. De kinderen bleken op dezelfde manier te kunnen beredeneren dat het inderdaad logisch was dat het apparaat het niet deed. Ze concludeerden dat het niet aan hen lag en dat het dus ook geen zin had om nog eens te proberen: twaalf van de zeventien kinderen legden het speelgoed direct weg.

Hulp
In een ander experiment dat op dezelfde manier verliep, gingen de twee volwassenen weer met het apparaatje aan de slag, maar nu werkte het gewoon bij de ene volwassene. Bij de andere volwassenen deed het apparaatje niets. Zodra de kinderen het in handen kregen, deed het apparaatje ook niets. En nu konden de kinderen beredeneren dat dat waarschijnlijk kwam doordat ze het – net als de ene volwassene – verkeerd deden. Dertien van de negentien kinderen gaven het speeltje aan hun ouders in de hoop hulp te krijgen.

“De kinderen zijn verrassend genoeg in staat om statistische informatie te gebruiken om problemen op te lossen,” concludeert onderzoeker Hyowon Gweon. Jonge kinderen zijn heel rationeel bezig. Blijkbaar redeneren ze zelfs op dezelfde manier als volwassenen.

Bovenstaande foto is gemaakt door Tom Carmony (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd