Peukje voorkomt roest

Wetenschappers in China denken sigarettenpeuken die te pas en te onpas overal worden neergegooid dankbaar te kunnen hergebruiken. De chemische stoffen in de peuk – sterk genoeg om een vis te doden – kunnen namelijk voorkomen dat pijpen gaan roesten.

In een sigarettenpeuk zitten negen chemische stoffen. De onderzoekers namen een extract daarvan en lieten het los op stalen pijpen. De chemicaliën zorgden er vanaf dat moment voor dat roest geen enkele kans meer kreeg.

Peukjes genoeg
“Het oppervlak van het metaal wordt beschermd en de ontbinding van de ijzeratomen wordt voorkomen,” zo schrijven de wetenschappers opgetogen. De chemicaliën – waaronder nicotine – zouden dan ook een prima plekje in de metaalindustrie kunnen krijgen. Aan peukjes geen gebrek: volgens de wetenschappers belanden er jaarlijks 4,5 biljoen sigaretten op straat.

Moeilijk
De overal rondslingerende peuken zijn niet alleen lelijk, maar ook gevaarlijk. De chemicaliën in de restjes sigaret zorgen ervoor dat vissen het loodje leggen. “Recycling kan deze problemen oplossen, maar het vinden van een praktische toepassing voor sigarettenpeuken was moeilijk,” zo schrijven de onderzoekers. Maar het is ze toch gelukt.

Met name voor China is deze oplossing zeer geschikt; het land telt zo’n 300 miljoen rokers. Daarmee wordt zo’n eenderde van alle sigaretten ter wereld in China aangestoken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd