Pesticide veroorzaakt geslachtsverandering

Atrazine is een veelgebruikte pesticide, maar ook één met rare bijwerkingen. Zo blijkt uit onderzoek. De chemicaliën vormen mannelijke kikkers om tot volledig functionerende vrouwelijke kikkers. Gevolg: de heren vallen op heren en gaan eieren leggen.

Onderzoeker Tyrone Hayes nam veertig mannelijke kikkers en bracht ze in een oplossing die voor 0,004 procent uit atrazine bestond, groot. Vier van de kikkers ontwikkelden zich tot perfecte vrouwtjes. Hierop onderzocht Hayes twee van deze vrouwtjes en ontdekte dat ze eierstokken hadden, maar ook hun mannelijk DNA was nog intact.

De getransformeerde kikkers paarden met mannetjes en legden eitjes die uitkwamen. Al hun kinderen waren mannelijk en gezond. Van de mannetjes die ook aan atrazine werden blootgesteld, maar niet in een vrouwtje veranderden, was 80 procent niet in staat om sperma te produceren. Het gebruik van atrazine brengt de kikkerpopulatie dan ook flink in gevaar.

Er is inmiddels ook al wat onderzoek gedaan naar de gevolgen van atrazine op mensen en de stof wordt in verband gebracht met borstkanker.

Atrazine is sinds 2004 in de Europese Unie verboden. In Amerika wordt de pesticide echter nog volop gebruikt.

Een getransformeerd mannetje paart met een ander mannetje

Bronmateriaal

"Weed Killer Makes Male Frogs Lay Eggs" - News.nationalgeographic.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd