Pesters en gepeste kinderen dragen vaker een wapen

wapen

Jongeren tussen de 11 en 21 jaar die pesten of gepest worden hebben vaker een wapen bij zich dan leeftijdgenoten die niet betrokken zijn bij pesten. Dit concluderen Nederlandse wetenschappers van de Universiteit Leiden en de Hotelschool Den Haag.

De onderzoekers analyseerden 45 onderzoeken naar slachtoffers van pesten en pesters. De wetenschappers hadden hierdoor gegevens over bijna 700.000 kinderen in handen. Uit deze onderzoeken filterden ze de relatie tussen pestgedrag en het dragen van een wapen.

Pesten heeft langdurige gevolgen

Pesterijen op het schoolplein hebben zeker veertig jaar effect. Kinderen die regelmatig gepest waren, bleken later een grotere kans te hebben op depressies, angststoornissen en suïcidale gedachten.

Bedreigen of beschermen
Het is niet opvallend dat er een relatie is tussen pestgedrag en het dragen van een wapen. Eerder onderzoek suggereerde al dat er mogelijk een verband was en nu is het bewijs verder verstevigd. Pesters gebruiken een wapen om anderen te bedreigen of te intimideren. Slachtoffers dragen een wapen om zichzelf te beschermen tegen pesters. Kinderen die niet betrokken zijn bij pesten hebben geen reden om een wapen bij zich te hebben.

Hoger wapengebruik in de VS
De jongeren die het vaakst een wapen dragen, zijn degenen die zelf pesten, maar ook gepest worden. Zij hebben een wapen nodig om zichzelf te beschermen en om anderen te bedreigen. De onderzoekers beweren dat deze pesters/slachtoffers nog vaker een wapen dragen als ze in de Verenigde Staten wonen. Dit lijkt logisch, omdat het in de VS makkelijker is om aan een wapen te komen.

Veiligheid omgeving
De onderzoekers concluderen dat pesten niet alleen de direct betrokkenen schaadt, maar ook de veiligheid van medeleerlingen, docenten of familieleden bedreigt.

Bronmateriaal

"Bullying and Weapon Carrying" - Universiteit van Leiden

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd