Persoonlijkheid kan onthullen of iemand van kruidig eten houdt

pittig

Bent u een sensatiezoeker? Houdt u van veranderingen en wilt u graag alles in het leven een keer proberen? Grote kans dat u dan ook een liefhebber bent van pittig eten. Mensen met een lagere spanningsbehoefte houden over het algemeen minder van gekruid eten.

Promovendus Nadia Byrnes van de staatsuniversiteit van Pennsylvania liet 184 niet-rokers in de leeftijd van 18 tot 45 jaar een zogenoemde Arnett Inventory of Sensation Seeking-test doen. Deze AISS-test onthulde of de proefpersoneneen hoge of lage spanningsbehoefte hadden.

Vervolgens kregen de deelnemers aan het experiment maaltijden met 25 micrometer capsaïcine voorgeschoteld. Capsaïcine komt voor in paprikasoorten, vooral in hete rode of chilipeper. Deze alkaloïode stimuleert de receptoren op de tong die gevoelig zijn voor hitte en pijn, waardoor er een branderig gevoel ontstaat. Water drinken heeft geen zin, want capsaïcine is slecht oplosbaar in water.

Wist u dat…

…de Spaanse peper afvallen makkelijker maakt? Spaanse peper zorgt ervoor dat mensen niet zo’n hongergevoel hebben en meer calorieën verbranden.

Lekker?
Tijdens het verorberen van het gekruide eten moesten de deelnemers meerdere keren aangeven of ze het lekker vonden. De mensen met een lage spanningsbehoefte gaven het kruidige eten een steeds lagere beoordeling naarmate het branderige gevoel toenam. De ‘thrillseekers’ bleven het pittige eten lekker vinden, zelfs toen de maaltijd erg branderig werd.

“We dachten altijd dat de branderigheid van een maaltijd en hoe lekker mensen het vinden lineair met elkaar verbonden zijn”, zegt Byrnes. “Toch blijkt uit dit onderzoek dat dit niet altijd zo is.”

Tinteling
Heeft u een gast op visite, die absoluut niet houdt van kruidig eten? Byrnes adviseert dan om een tinteling toe te voegen. Dit maakt de branderigheid iets draaglijker. Een goed voorbeeld is szechuanpeper, een specerij met een lichte citroensmaak.

Bronmateriaal

"Personality may predict if you like spicy foods" - Institute of Food Technologists

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd