Persoonlijkheid heeft geen invloed op huwelijk

Twee tegenpolen of twee gelijkgestemde zielen? Nieuw onderzoek wijst erop dat het niet uitmaakt.

De onderzoekers verzamelden mensen die al veertig jaar getrouwd waren. Ze bestudeerden de persoonlijkheid van de proefpersonen en vroegen ze ook hoe gelukkig hun huwelijk was. De proefpersonen moesten ook vragen beantwoorden over hun persoonlijkheid en de persoonlijkheid van hun partner. Natuurlijk ondergingen de proefpersonen de experimenten in afgezonderde kamertjes, om te voorkomen dat de aanwezigheid van hun partner hun antwoorden zou beïnvloeden. “We wilden geen scheidingen veroorzaken,” stelt onderzoeker Frederick Coolidge.

Geen invloed
De onderzoekers moeten concluderen dat de persoonlijkheid van de proefpersonen geen invloed had op het huwelijk. Of de persoonlijkheden nu overeenkwamen of verschilden: het had geen significant effect op het huwelijk.

WIST U DAT…

…het koninklijk huwelijk van Kate en William helemaal niet zo schoon was?

Datingsite
En dat is toch wel verrassend. Veel datingbureaus en -sites gaan er prat op mensen bij elkaar te brengen die qua persoonlijkheid goed bij elkaar passen. Blijkbaar is dat dus helemaal niet zo relevant. “Eén van mijn zeer speculatieve vermoedens is dat de behoefte aan een relatie zo sterk is dat het alle verschillen overbrugt,” vertelt Coolidge.

Verklaring
Het onderzoek kan niet verklaren waarom sommige mensen veertig jaar getrouwd zijn, terwijl anderen hun boterbriefje al na een jaar aan de wilgen hangen. Nader onderzoek onder meer mensen moet dat uitwijzen.

Uit eerdere onderzoeken was gebleken dat het over het algemeen beter is als twee geliefden van elkaar verschillen. Ze kunnen elkaar dan aanvullen en zouden minder snel op elkaar uitgekeken zijn.

Bronmateriaal

"Want a Lasting Marriage? Personality Match May Not Matter" - Livescience.com
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Kanaka Menehune (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd