‘Persoonlijkheid bepaalt grootte gezin’

Vrouwen die neurotisch zijn, krijgen gemiddeld twaalf procent meer kinderen dan vrouwen die zonder angst, stemmingswisselingen en depressie door het leven gaan. Mannen die extravert zijn, krijgen veertien procent meer kinderen dan hun introverte soortgenoot. Dat blijkt uit onderzoek.

De onderzoekers zochten een verband tussen persoonlijkheid en het gezinsleven en vonden het tijdens experimenten in Senegal. Ze toetsten ouders daar op de Big Five, oftewel de vijf persoonlijkheidskenmerken die wereldwijd door psychologen worden gehanteerd: openheid, bewustzijn, extravert, plezierig in de omgang en neurotisch.

“Onze resultaten laten zien dat persoonlijkheid de grootte van een gezin voor een man en voor een vrouw op een andere manier kan voorspellen,” legt onderzoeker Virpi Lummaa uit.

Uit het onderzoek bleek ook dat er een verband was tussen de persoonlijkheid van de ouders en de lichamelijke conditie van de kinderen. Vrouwen die neurotischer waren, hadden vaker magere kinderen: een gevolg van ondervoeding.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd