Perseïden verlichten de nachthemel

De meest spectaculaire meteorenregen van het jaar – de Perseïden – is over een paar dagen te zien. In de nacht van donderdag 12 augustus op vrijdag 13 augustus zijn honderden meteoren (oftewel vallende sterren) te zien. Dit jaar zijn de Perseïden beter dan ooit te zien, aangezien de maan afwezig is. Nu maar hopen dat wolken geen roet in het eten gooien.

Waar komen de vallende sterren vandaan? Van de komeet 109P/Swift-Tuttle! Deze komeet reist iedere 133 tot 135 jaar door het zonnestelsel en laat dan een spoor van stofdeeltjes achter. Wanneer de baan van de aarde de baan van de komeet kruist, dan botsen de stofdeeltjes tegen de aarde. Dit gebeurt jaarlijks in augustus. De stofdeeltjes verbranden in de atmosfeer en zijn te zien als meteoren.

Aangezien de baan van de aarde ieder jaar verschilt, is er altijd genoeg stof om doorheen te reizen. En als de komeet na ruim 130 jaar een bezoekje brengt aan het binnenste gedeelte van het zonnestelsel, dan komen er weer veel nieuwe stofdeeltjes bij. Kortom, een jaarlijkse meteorenzwerm stopt nooit. Of de komeet moet ophouden met bestaan, bijvoorbeeld door een botsing met een ander object.

Het is moeilijk om te zeggen of we dit jaar veel meteoren te zien krijgen. De baan met stofdeeltjes is erg breed en complex. Toch zorgt de afwezigheid van de maan ervoor dat de nachthemel een stuk donkerder is dan normaal, waardoor zwakke meteoren beter te zien zijn.

Wacht niet tot donderdag met het spotten van Perseïden. Op dit moment zijn er al zo’n vijftien tot twintig meteoren per uur te zien. In de nacht van 12 op 13 augustus stijgt dit naar 75 meteoren per uur. Ga deze week naar het strand, neem een fles wijn en een slaapzak mee, en geniet van het hemelse spektakel.

Bronmateriaal

"2010 Perseid Meteor Shower" - Universe Today

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd