We moeten nog even geduld hebben: de meteorenzwerm piekt pas op 12 augustus. Maar nu al zijn er regelmatig ‘vallende sterren’ te zien.
Het is misschien wel de bekendste sterrenregen van het jaar: de Perseïden. En volgende week piekt deze sterrenregen in de nacht van vrijdag op zaterdag met tussen de 70 en 80 lichtstreepjes per uur.
Nu al meteoren zien
In aanloop naar deze piek zijn echter ook al heel wat lichtstreepjes te spotten, dus grijp de komende dagen je kans! Volgens Hemel.waarnemen.com zijn meteoren van deze zwerm tot 12 dagen voor en na het maximum te zien. Wel zijn er meer meteoren te zien kort voor of kort na de piek. Ga je drie dagen voor de piek kijken, dan kun je wel dertig meteoren per uur spotten. Kijk je een dag eerder naar de hemel, dan ligt het aantal zichtbare meteoren zo’n 40 procent lager.
Bewolking en de maan
De meteoren – die een snelheid van zo’n 209.000 kilometer per uur hebben – zijn prima met het blote oog te zien. Zolang het maar niet bewolkt is. Een andere mogelijke spelbreker is de maan. Wanneer deze flink verlicht is, zijn zwakkere meteoren niet of moeilijk te zien. Dit jaar kan de maan inderdaad roet in het eten gooien, omdat deze – tijdens de piek – voor 70 procent verlicht is.
Komeet
De Perseïden geeft elk jaar acte de présence. De sterrenregen ontstaat doordat de aarde door de baan van de komeet Swift-Tuttle beweegt. Deze komeet heeft in zijn baan stofdeeltjes achtergelaten die in botsing komen met moleculen in de atmosfeer van de aarde. Daarbij komt energie vrij die wij zien in de vorm van lichtstreepjes. De termen ‘sterrenregen’ of ‘vallende sterren’ zijn dan ook wat misleidend: de Perseïden hebben niks met sterren te maken.
Wie de lichtstreepjes graag met eigen ogen wil zien, doet er goed aan een plek met weinig lichtvervuiling op te zoeken. Ook is het belangrijk je warm aan te kleden.