Perseïden geven een prachtige show weg

Dit weekend gaven de Perseïden acte de présence. Heb je het gemist? Geen nood; gelukkig hebben we de foto’s nog!

Elk jaar in augustus beweegt de aarde door de baan van komeet Swift-Tuttle. En in die baan heeft de komeet een hoop stof achtergelaten. Wanneer de aarde door die baan trekt, belandt een deel van die stofdeeltjes in de atmosfeer. De deeltjes komen daar in botsing met moleculen en daarbij komt energie vrij. En dat zien wij als lichtstreepjes: meteoren (in de volksmond ook wel ‘vallende sterren’ genoemd). De meteorenzwerm die elk jaar – dankzij komeet Swift-Tuttle in augustus acte de présence geeft, noemen we de Perseïden. En afgelopen weekend was het weer zover.

Extra bijzonder
Voorafgaand aan de piek van deze meteorenzwerm waren we al gewaarschuwd. Dit kon wel eens een heel bijzondere sterrenregen worden! Onderzoekers voorspelden dat er tot wel 200 meteoren per uur te zien zouden zijn! En wel doordat de aarde dit jaar door een wat dichter stofspoor trok.

Honderden meteoren
En jawel, deze meteorenzwerm was bijzonder, zo konden we vrijdag al melden. In een paar uur tijd waren op sommige plekken tot wel 900 meteoren te spotten! Die opleving ging aan een groot deel van Nederland door toedoen van bewolking helaas voorbij. Maar: sommigen hadden geluk en bevonden zich wel onder een strakke sterrenhemel. Fotografe Ellen van den Doel bijvoorbeeld. Zij maakte op het eiland Goeree-Overflakkee – de thuisbasis van onze redactie – deze prachtige selfie. Naast de meteoor zie je ook de ondergaande maan en de Melkweg.

Een prachtige foto van Ellen van den Doel, gemaakt op de Slikken van Flakkee.
Een prachtige foto van Ellen van den Doel, gemaakt op de Slikken van Flakkee.

En ook elders ter wereld werden prachtige foto’s van de sterrenregen gemaakt. In West Virginia kiekte Bill Ingalls bijvoorbeeld dit fraaie lichtstreepje.

Foto: Bill Ingalls / NASA.
Foto: Bill Ingalls / NASA.

En ook deze mooie foto is van zijn hand.

Foto: Bill Ingalls / NASA.
Foto: Bill Ingalls / NASA.

En Roy Keeris maakte deze prachtige foto van 11 op 12 augustus vanuit Noord-Frankrijk.

Foto: Roy Keeris.
Foto: Roy Keeris.

Daarnaast wist hij in dezelfde nacht ook deze vuurbol te vereeuwigen.

Foto: Roy Keeris.
Foto: Roy Keeris.

Graag plaatsen we die schijnbaar eenvoudige lichtstreepjes nog even voor je in perspectief en wel met de woorden van Bill Cooke, werkzaam bij NASA’s Meteoroid Environments Office. “De meteoren die je dit jaar ziet, zijn afkomstig van scheervluchten die een komeet honderden, zoniet duizenden jaren geleden maakte. En ze hebben miljarden kilometers afgelegd alvorens hun kamikazeduik in de aardse atmosfeer te maken.”

Bronmateriaal

-

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd