Periodiek systeem krijgt twee nieuwe leden

Het periodiek systeem der elementen is weer twee nieuwe elementen rijker. En de nieuwelingen zijn zware jongens…

Het gaat om de elementen 114 en 116. Het zijn vrij zware elementen met een atomaire massa-eenheid van respectievelijk 289 en 292.

Niet nieuw
De elementen op zichzelf zijn niet echt nieuw. 114 werd al in 1999 ontdekt en 116 een jaar later, in 2000. Dat ze nu pas aan het periodiek systeem zijn toegevoegd, heeft te maken met de toetsing van de elementen. Een commissie moet bepalen of ze nieuw zijn en of ze een plekje in het periodieke systeem verdienen. 114 en 116 zijn heelhuids door dat debat heengekomen. Datzelfde kan niet gezegd worden van de elementen 113, 115 en 118.

WIST U DAT…

…wetenschappers het periodiek systeem onlangs op een menselijk haar hebben geschreven?

Toetsen
Het is niet gemakkelijk om elementen zoals 114 en 116 te toetsen. Onderzoekers kunnen ze namelijk maar voor een fractie van een seconde creëren. Om ze nader te kunnen bestuderen, moeten onderzoekers afgaan op de restanten van het element.

De elementen 114 en 116 hebben nog geen officiële namen. De ontdekkers ervan hebben al wel wat voorstellen gedaan. Respectievelijk: flerovium en moscovium. Maar of die namen het ook echt worden, is nog even afwachten.

Bovenstaande afbeelding is gemaakt door Armtuk (via Wikimedia Commons).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd