Perfect zandkasteel bouwen? Wees zuinig met water!

  Het is de droom van veel kinderen: een zandkasteel van wel vier of vijf meter hoog bouwen. Maar vaak stort hun bouwwerk na een kwart meter al in. Nu krijgen ze hulp uit onverwachte hoek: de universiteit van Amsterdam.

  Onderzoekers van het Institute of Physics (IoP) van de Universiteit van Amsterdam gingen samen met wetenschappers uit Iran en Frankrijk op zoek naar het geheim van het perfecte zandkasteel.

  Water
  Om een zandkasteel te bouwen, heeft u zand nodig. Maar er is nog een belangrijk ingrediënt: water. De onderzoekers zochten uit welke functie dat water precies vervult en hoeveel water er idealiter aan zand moet worden toegevoegd om het perfecte zandkasteel te bouwen.

  WIST U DAT…

  …er slim zand bestaat dat zichzelf kan beeldhouwen?

  Functie
  Het water vormt bruggetjes tussen zandkorrels. Hierdoor kleven de zandkorrels aan elkaar en wordt het zandkasteel steviger. Maar hoeveel water moet u nu precies toevoegen? Weinig, zo schrijven de onderzoekers in het blad Nature Scientific Reports. Enkele procenten water is al genoeg voor een bijzonder stevig zandkasteel. En als u die optimale hoeveelheid water gebruikt, is de sky the limit. Dan kunt u gemakkelijk zandkastelen van zo’n vijf meter hoog bouwen.

  Onderwaterkasteel
  Maar de onderzoekers gingen nog wat verder dan het gangbare zandkasteel op het strand. Ze keken ook of het mogelijk was om een zandkasteel onder water te bouwen. En dat bleek het geval te zijn. Ze gebruikten daarvoor bijzonder zand dat water afstoot. Om het zand bij elkaar te houden, werd geen water, maar luchtbellen gebruikt.

  Het onderzoek van de wetenschappers is niet alleen interessant voor bouwers van zandkastelen. Ook mensen werkzaam in de civiele techniek of de grondmechanica kunnen er hun voordeel mee doen.

  Bronmateriaal

  "Hoe maak je het perfecte zandkasteel?" - UVA.nl
  De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door dustinphillips (cc via Flickr.com).

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd