Pepermuntje verhelpt buikpijn

Natuurgenezers adviseren het allang en nu is ook klinisch bewezen dat het werkt: een pepermuntje verzacht of verhelpt de buikpijn.

Mensen met het prikkelbaredarmsyndroom krijgen regelmatig te horen dat hun buikpijn verzacht kan worden door een pepermuntje te eten. En dat werkte echt. Onduidelijk was echter hoe het precies in zijn werk ging. Maar wetenschappers van de universiteit van Adelaide hebben ook dat mysterie opgelost.

WIST U DAT…

…bij pijn een stapeltje geld beter werkt dan aspirine?

Het heeft alles te maken met het eiwit TRPM8. Dit eiwit bindt menthol en iciline. Deze twee stofjes zitten in pepermunt er zorgen ervoor dat het snoepje zo’n verkoelende werking heeft. TRPM8 bevindt zich in de dikke darm en wordt geactiveerd door de koelende stofjes in pepermunt. Zodra dit eiwit actief wordt, neemt de pijn af. Het eiwit zorgt er namelijk voor dat de zenuwvezels die de pijn moeten opmerken, minder actief zijn. Vooral de vezels die normaal gesproken heftig reageren op mosterd of chili, voelden minder.

Het prikkelbaredarmsyndroom ontstaat waarschijnlijk na buikgriep. De zenuwen blijven ook als de griep achter de rug is in een verhoogde staat van paraatheid en merken daardoor alles op. Dat resulteert in veel pijn. Een behandeling is er eigenlijk niet. Vandaar dat de onderzoekers ook zo in hun nopjes zijn met deze resultaten. Pepermunt werkt echt en kan gemakkelijk worden ingezet als middel tegen de buikpijn.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd