Peperdure beschilderde elandhuid geveild bij Christie’s

Bij het veilinghuis Christie’s heeft een anonieme koper een met buffels en paardrijdende indianen beschilderde elandhuid gekocht. De koper telde er het duizelingwekkende bedrag van maar liefst honderdduizend euro voor neer. Het stuk huid is van de hand van kunstenaar Cadzi Codi (1866-1912). Het is voor het eerst dat er zoveel betaald wordt voor een dergelijk werk.

Het beschilderde stuk huid heeft een afmeting van 121 bij 150 centimeter en werd rond 1900 gemaakt. Dergelijke kunstwerken werden oorspronkelijk gebruikt om belangrijke oorlogen en andere historische gebeurtenissen uit de indiaanse cultuur te memoreren, maar omwille van een groeiend aantal geïnteresseerden onder toeristen besloot Codi om een bijzondere huidschildering te maken.

Vlag
De bij Christie’s geveilde elandhuid heeft niet alleen traditionele afbeeldingen meegekregen, maar ook een ceremoniële dans en zelfs een Amerikaanse vlag. De anonieme koper betaalde er 109.328 euro voor.

Commercie
Cadzi Codi was de zoon van een stamoudste van het Noord-Amerikaanse indianenvolk Shoshone en werd geboren onder de naam Cotsiogo. Hij wist zijn cultuur met zijn werk ook commercieel aantrekkelijk te maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd