Pelgrimstocht rekent af met cholesterol

Wetenschappers volgden 29 gezonde mensen tussen de 40 en 70 jaar terwijl deze de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela liepen. Tot hun verrassing had de tocht een positieve uitwerking op het cholesterol van de proefpersonen: de tocht werkte net zo goed als cholesterolverlagende medicijnen.

De proefpersonen liepen twaalf dagen lag 23 kilometer per dag. Om de dag maten de onderzoekers het gewicht, bloeddruk, polsfrequentie, bloedwaarden en middelomtrek van de deelnemers. Die gegevens werden vervolgens vergeleken met de waarden van de controlegroep die gewoon was thuis gebleven.

Resultaat
De resultaten zijn opvallend: het gewicht van de proefpersonen daalde gemiddeld met 1.4 kilo. De buikomvang nam af met 1.8 centimeter. En het slechte cholesterol daalde met 30 procent. Dat is opvallend; de tocht had hetzelfde effect als cholesterolverlagende medicijnen.

Kort
De vreugde was echter maar van korte duur: enkele weken na de tocht waren de waarden weer net als vroeger. Wel waren de pelgrims gemiddeld nog steeds bijna twee kilo lichter dan de controlegroep.

Bewegen
“De resultaten laten weer eens zien dat de mens gemaakt is om te bewegen,” concludeert onderzoeker Frank Visseren, van het UMC Utrecht. “Maar het gunstige effect van bewegen is dus ook weer snel verdwenen, we hadden niet gedacht dat het zo snel zou gaan. Het wil zeggen dat een uurtje per week in de sportschool niet genoeg is. Je moet bewegen integreren in je dagelijkse bezigheden. Kom met de fiets naar het werk, neem de trap, loop als dat kan.”

Pelgrimstochten zijn razend populair geworden de afgelopen jaren. Liepen in 1984 slechts 2500 geregistreerde mensen de tocht naar Santiago de Compostela, in 2009 waren dat er 150.000.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd