Peking onder een laagje zand

Inwoners van Peking schrokken toen ze vanochtend wakker werden. De lucht had een oranje gloed door grote hoeveelheden zand uit Chinese woestijnen. Autoriteiten raden inwoners van de hoofdstad van China aan om een mondkapje te dragen, omdat de luchtkwaliteit erg slecht is.

Op de straten liepen niet veel mensen rond. De meeste inwoners bleven thuis. De voetgangers proefden de smaak van stof in hun mond, terwijl ze voetstappen achterlieten op de zanderige stoepen.

Autoriteiten gaven de luchtkwaliteit een zeldzame ‘5’, wat staat voor ‘gevaarlijk’. Mensen werden afgeraden om ochtendgymnastiek te doen. Normaal stromen Chinezen ‘s ochtends massaal naar parken of open velden om vechtsporten of ballroomdansen uit te oefenen.

De grote zandstorm is het resultaat van verwoestijning van delen van China. De overheid spendeerde miljoenen euro’s om bomen te planten – en zo beplanting rondom Peking te beschermen – maar dit lijkt niet of nauwelijks te helpen.

De strijd tegen stijgende temperaturen en minder neerslag wordt nu pas uitgevochten, terwijl China de decennia ervoor weinig deed om klimaatverandering tegen te gaan.

Eerder werd bekend dat China met een ernstig tekort aan drinkwater kampt. Zeventien miljoen mensen hebben water nodig, terwijl dit er niet of nauwelijks is. Sinds september is er 60 procent minder regen gevallen dan normaal het geval is. De behoefte aan water neemt alleen maar toe, nu de boeren binnenkort hun gewassen gaan planten.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd