PC voorspelt ideale moment om te kopen

Wanneer is een product dat u graag wilt hebben het goedkoopst? Een computer weet het!

Het is ons allemaal al wel eens overkomen: na lang nadenken besluiten we dat hele dure product toch te kopen. Wanneer we echter een weekje later langs de winkel lopen, zien we dat dat product plots is afgeprijsd. En flink ook. Balen!

Prodcast
Maar dat hoeft niemand meer te overkomen, dankzij enkele wetenschappers. Zij ontwikkelden namelijk het programma Prodcast. En het voorspelt wanneer dure producten het goedkoopst zijn. Handig!

WIST U DAT…

Prijs
Het systeem neemt diverse factoren in ogenschouw. Bijvoorbeeld de geschiedenis van de prijs van vergelijkbare producten, maar ook hoeveel producten er nog voorhanden zijn en welke maand het is. Op basis van die gegevens kan het programma een voorspelling doen over wanneer een product het goedkoopst is. Zo’n voorspelling ziet er als volgt uit. Nu kost product x 700 euro. De kans dat dit product over een maand tussen de 600 en 650 euro kost, is 75 procent.

Drie strategieën
De onderzoekers vergeleken de voorspellingen van Prodcast met drie strategieën die consumenten erop nahouden wanneer ze moeten besluiten om iets te kopen. De drie strategieën zijn: altijd gelijk kopen, altijd wachten of een willekeurige keuze tussen die twee. De voorspellingen van Prodcast bleken beter dan die strategieën: mensen bespaarden gemiddeld vijf procent als ze het systeem gebruikten.

De wetenschappers gaan het systeem nog verder ontwikkelen. Zo willen ze diverse sites waarop producten (qua prijs) vergeleken worden, integreren.

De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Rak’s passion boy (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd