Paus: “Wetenschap kan zin van het leven niet vatten”

De paus heeft zich in het debat over God en het universum gemengd door te stellen dat wetenschap de ultieme betekenis en zin van het leven nooit kan verklaren. Volgens de katholieke leider kan de wetenschap ons meer vertellen over diverse aspecten van ons bestaan, maar kan alleen het geloof ons vertellen waarom we bestaan.

“Zij (de wetenschappers, red.) kunnen de diepste verlangens van het hart niet bevredigen, ze kunnen ons bestaan en onze afkomst niet volledig verklaren, noch waarom en met welk doel we bestaan,” vertelde paus ten overstaan van een publiek bestaande uit religieuze leiders van diverse geloven. “Noch kunnen ze ons voorzien van een antwoord op de vraag: waarom is er iets in plaats van niets?”

Hawking
De toespraak van de paus lijkt haast een directe boodschap aan het adres van Stephen Hawking te zijn. Hawking stelt in zijn nieuwste boek dat onlangs is uitgekomen, dat God het universum niet geschapen heeft.

Goed voor ons
Volgens de paus is geloof goed voor mensen en de mensheid. “Het herinnert ons aan de mogelijkheid en noodzakelijkheid van morele bekering en de plicht om in vrede met onze naasten te leven en een integer leven te leiden. Welbeschouwd brengt het verlichting. Het zuivert onze harten en het inspireert tot nobele en genereuze acties die de hele mensheid ten goede komen.”

Wetenschap en religie: de kwestie blijft de gemoederen bezighouden. De komende weken verschijnt er elk weekend een uitgebreid achtergrondartikel over het spanningsveld tussen beide kampen. Morgen is het tijd voor deel I: God zoeken in de wetenschap: kan dat?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd