Paul de octopus ontmaskerd

Nu het wereldkampioenschap er officieel opzit, is het tijd om de hele mythe rondom Paul de octopus voor eens en voor altijd de wereld uit te helpen. Kranten hebben er wekenlang hun pagina’s mee kunnen vullen, dus het is hoog tijd voor de wetenschappelijk waarheid!

Paul had dus gelijk: niet Nederland, maar Spanje gaat met de wereldbeker naar huis. Maar is Paul wel zo’n voetbalkenner als hij pretendeert te zijn? Dat lijkt mij een retorische vraag en de wetenschap is het daar gelukkig mee eens.

Intelligent
Uit onderzoek is gebleken dat octopussen heel erg intelligent zijn. Sterker nog: ze zijn de meest intelligente ongewervelde dieren op aarde. Ze zijn in staat om dingen te leren en op lange termijn te onthouden. Nog niet zolang geleden bleek een octopus zelfs zo slim te zijn om een kokosnoot als schild te gebruiken. Maar is intelligentie voldoende om alle voetbalanalytici achter je te laten?

Patroon
Biologen vermoeden dat octopussen aangetrokken worden door sterke patronen van horizontale strepen. Dat zou verklaren waarom Paul Duitsland, Spanje en Servië gedurende de groepsfase als kanshebbers aanwees.

Patriot
Maar er is nog iets opvallends: van de dertien wedstrijden waaraan Duitsland deelnam, wees Paul zijn thuisland in elf gevallen als winnaar aan. Patriottisme? Welnee, zo moeten we concluderen wanneer we de wetenschap er weer bijhalen. Uit onderzoek is gebleken dat octopussen een heel goed geheugen hebben. Dus wanneer de octopus in een box duikt en daar een lekkere mossel ziet liggen, zal hij de volgende keer weer in de box met datzelfde vlaggetje kruipen om die mossel binnen te halen.

Helder
Maar – en dan wordt het interessant – hoe zit het met de wedstrijd tussen Duitsland en Servië en Duitsland en Spanje? Toen liet Paul de Duitse vlag links liggen en ging hij voor de tegenstander. Uit recent onderzoek is gebleken dat de octopussoort waartoe Paul behoort – de octopus vulgaris, oftewel: de gewone octopus – kleurenblind is. Hij kan echter wel helderheid herkennen. De Duitse vlag is heel helder, maar de Servische en Spaanse vlag zijn een stuk helderder.

Alles wijst er dus op dat de winnaar ‘toevallig’ de vlag heeft die Paul het meeste bevalt. Tot zover de intrigerende octopus Paul: wij zijn er klaar mee!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd